T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / AVCILAR - AMBARLI SELAHATTİN VE MÜZEYYEN KAÇAKER ANAOKULU

ETWİNNİNG DÜNYADAN SESLER PROJESİ

ETWİNNİNG DÜNYADAN SESLER PROJESİ


29-02-2024DÜNYADAN SESLER PROJESİ

 

1.     Proje Hakkında

             Müzik insanoğlunun varoluşundan bu zamana kadar hayatımızın her döneminde önemli bir yere ve katkıya sahiptir. Bebeklik döneminde dünyaya gözlerimizi ninniler, şarkılar ve ezgilerle birlikte açarız. Zihin gelişimimiz ve fiziksel gelişimimizde önemli bir yeri olan müzik erken çocukluk döneminde de tüm gelişim alanlarını destekleyip becerilerin gelişimini sağlamaktadır. Ayrıca hissettirdiği çeşitli duygular ve motivasyon üzerinde olumlu hisler oluşturduğu için öğrenmeye hazır hale getirmekte ve eğlenceli zaman geçirmeyi sağlamaktadır. Müzik dünyanın birçok yerinde eğitim hayatının içinde önemli bir araç olarak yer almaktadır. Okul öncesi dönemde müzik eğitiminin amacı çocuğun profesyonel bir müzisyen olması değil çocuğun gelişimini sağlıklı şekilde desteklemek ve geliştirmektir. Çocuğun duygu ve düşüncelerini müzik yoluyla ifade etmesi ve yaratıcılığının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.  Şarkı dinleme ve söyleme, ses ayırt etme, ritim çalışmaları ve dans etkinlikleri ile müzik etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. Bu proje ile çeşitli müzik türleri ile tanışarak yeni sesler, yeni ritimler, yeni hayatlar ve kültürler keşfedeceğiz.  

            Sonuç olarak; ritim ve müzik hayatımızın her alanında yer almaktadır. Kalbimizin atışında, nefes alış verişimizde, adımlarımızda, zamanın içinde her daim, bitmek tükenmek bilmeden bizimle yol almaktadır. Önemli olan kendi ritmimizi yakalamamız ve onunla yol alabilmektir. Çocuklar ile birlikte dünyadaki müzik türlerini inceleyerek sınıfımızın ritmini oluşturacağız. Ayrıca yeni sesler, yeni enstrümanlar, yeni kültürler ile tanışacağız.

2.     Projenin Hedefleri

·         Çocukların müzik türlerini öğrenmesi ve müzik türlerinin özelliklerini analiz ederek karşılaştırma yapmasını sağlamak

·         Çocukların enstrümanların çeşitlerini ve kullanım alanlarını öğrenmelerini sağlamak

·         Yaratıcı düşünceyi desteklemek

·         İşbirliği ve grupla çalışmayı öğrenmek

·         Çocukların ilgisini çeken enstrümanlar, müzik türleri ve sanatçılar yoluyla çocukların estetik gelişimlerine ve ritim duygularına katkıda bulunarak farklı öğrenme deneyimleri yaşatmak

·         Müzik ilgisi, yeteneği ve becerisi olan çocukların ortaya çıkması

·         Farklı kültürleri tanımak ve farklılıklara saygı göstermek

·         Ritim ve dans çalışmaları ile dikkat becerilerinin gelişimine katkı sağlamak

 

3.     Çalışma Süreci

Projemizi altı aylık bir süreç içerisinde gerçekleştirmeyi planlamaktayız.

 

Aralık ayında;

Projeye başlanarak gerekli evrakların tamamlanması ve hazırlıkların yapılması (Başvuru, projeyi tanıtma, logo oluşturma, ön test)

Ocak ayında;

·         Çocuklar ile çeşitli türlerden müzikler dinlenerek müzik türleri hakkında sohbet edilerek çocukların ön bilgileri alınacak ve hazır bulunuşlukları arttırılacaktır

·         Ardından müzik türlerinin neler olduğu hakkında aileler ile birlikte araştırma yapmaları ve seçtikleri müzik türüne dair birer görsel ile sınıfa gelmeleri istenecektir. Yapılan araştırma sonrasında sınıfta bir kavram haritası oluşturulacaktır. Hazırlanan kavram haritasına göre ‘’ Aylık Müzik Dinleme Çizelgesi’’ hazırlanıp aileler ile paylaşılacaktır.

·         Hazırlanan kavram haritasına göre araştıralacak müzik türleri ve gruplar belirlenecektir.

·         Klasik müzik ve Rock Müzik ( yerli ve yabancı) türlerini araştıran gruplar sunu şeklinde arkadaşları ile sunularını paylaşacaklardır. Sununun içeriği; incelenen müzik türünün ortaya çıkışı, temsili sanatçıları, müzik enstrümanlarının tanıtımı, artık materyalden müzik enstrümanı tasarımı, ilgili müzik türüne ait müziklerin dinlenmesi ve her çocuğun araştırdığı müzik türüne ait bir sanatçıyı tanıtması.

·         Klasik ve Rock Müzik türleri örneklerinin dinlenerek bu müzik türleri ile ritim çalışması yapılacaktır.

·         Dan Brown’un ‘’ Hayvanlar Senfonisi’’ , ‘’Mini Mini Mualla’’ ve ‘’Elif Müzisyen’’ kitapları okunacaktır.

·         Müzik dinleme çizelgesi incelenecek ve çocuklar ile zihin haritası yapılacaktır.

 

Şubat ayında;

·         Caz&Blues Müzik ve Rock and Roll müzik türlerini araştıran gruplar sunu şeklinde araştırmalarını arkadaşları ile paylaşacaklardır.

·         Müzik türleri ile ilgili ritim çalışmaları düzenlenecektir.

·         Müzik dinleme çizelgesi incelenecek ve çocuklar ile zihin haritası yapılacaktır.

Mart ayında;

·         Popo müzik ve Türk Halk Müziği müzik türlerini araştıran gruplar sunu şeklinde araştırmalarını arkadaşları ile paylaşacaklardır.

·         ‘’Aşık Veysel -Uzun İnce Bir Yoldayım’’ isimli hikaye kitabı okunacaktır.

·         Müzik türleri ile ilgili ritim çalışmaları düzenlenecektir.

·         Türk Halk Müziği parçalarından çocuklar ile koro oluşturulacaktır.

·         Müzik dinleme çizelgesi incelenecek ve çocuklar ile zihin haritası yapılacaktır.

Nisan ayında;

·         Türk Sanat Müziği ve RAP/R&B ve müzik türlerini araştıran gruplar sunu şeklinde araştırmalarını arkadaşları ile paylaşacaklardır.

·         ‘’ Tanburi Cemil Bey -Cemil’in Gizli Konserleri’’ isimli hikaye kitabı okunacaktır.

·         Müzik türleri ile ilgili ritim çalışmaları düzenlenecektir.

·         Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği parçalarından koro çalışması düzenlenecektir.

·         Müzik dinleme çizelgesi incelenecek ve çocuklar ile zihin haritası yapılacaktır.

 

Mayıs ayında;

·         Dünya Halk Müziği türleri araştırılarak Amerika, İrlanda ve Kafkasya halk müzikleri araştırılıp araştıran gruplar sunu şeklinde araştırmalarını arkadaşları ile paylaşacaklardır. Araştırılan müzik türlerine ait kültürel değerlerden de bahsedilecektir.

·         Müzik türleri ile ilgili ritim çalışmaları düzenlenecektir.

·         Türk Halk ve Türk Sanat Müziği koro çalışması yapılacaktır.

·         Proje sonu için tüm müzik türlerini içeren ritim ekibi oluşturulacaktır.

 

4.     Projenin Çıktıları ve Sonuçlar

 

·        Projenin bitiminde çocuklar ile sınıf dergisi çıkarılacaktır. Dergi çocuklar tarafından hazırlanacaktır. Dergide proje sürecinde çekilen fotoğraflar ve müzik türleri hakkında bölümler yer alacaktır.

·        Oluşturulan ürünleri sergilemek için ‘’Dünyadan Sesler Defilesi’’ düzenlenecek ve oluşturulan ritim grubu ve koro grupları etkinliklerini sergileyeceklerdir.

·        Tasarlanan müzik enstrümanları sergide sergilenecek ve çocuklar her müzik türüne dair seçtikleri sanatçıları canlandıracaklardır.

·        Bütün okulların işbirliği ile hazırlamış olduğu çalışmalar ile sanal galeri oluşturulacaktır.

·        Yapılan etkinliklerin görsellerinden oluşan albüm oluşturulacaktır.

 

           VOICES FROM THE WORLD PROJECT

1.     About the Project

      Music has an important place and contribution in every period of our lives, from the existence of human beings until now. During infancy, we open our eyes to lullabies, songs and melodies. Music, which has an important place in our mental and physical development, supports all developmental areas in early childhood and ensures the development of skills. In addition, it creates positive feelings on various emotions and motivation, making students ready to learn and having fun. Music is an important tool in educational life in many parts of the world. The purpose of music education in the preschool period is not to make the child become a professional musician, but to support and improve the child's development in a healthy way. It is aimed to express the child's feelings and thoughts through music and to develop his creativity. Music activities are carried out with song listening and singing, sound discrimination, rhythm studies and dance activities. With this project, we will discover new sounds, new rhythms, new lives and cultures by being introduced to various types of music.

            In conclusion; Rhythm and music are present in every aspect of our lives. It is always, endlessly traveling with us in the beating of our hearts, in our breathing, in our steps, in time. The important thing is to catch our own rhythm and move forward with it. We will create the rhythm of our class by examining the types of music in the world together with the children. We will also meet new sounds, new instruments and new cultures.

2.     Project Goals

·         To enable children to learn musical genres and make comparisons by analyzing the characteristics of musical genres.

·         Ensuring that children learn the types of instruments and their usage areas.

·         Supporting creative thinking

·         Learning to cooperate and work in groups

·         To provide children with different learning experiences by contributing to their aesthetic development and sense of rhythm through instruments, musical genres and artists that attract children's attention.

·         Emergence of children with musical interest, talent and skills

·         Getting to know different cultures and respecting differences

·         Contributing to the development of attention skills through rhythm and dance exercises

3.     Working Process

We plan to realize our project within a six-month period.

In December; ·         Starting the project and completing the necessary documents and making preparations (application, introducing the project, creating a logo, pre-test) In January; ·         Children's preliminary information will be obtained and their readiness will be increased by listening to music from various genres and chatting about musical genres. ·         Then, they will be asked to do research with their families about the types of music they choose and to come to class with a visual of the music genre they have chosen. After the research, a concept map will be created in the classroom. According to the prepared concept map, a "Monthly Music Listening Schedule" will be prepared and shared with families. ·         Music genres and groups to be researched will be determined according to the concept map prepared. ·         Groups researching classical music and rock music (local and foreign) genres will share their presentations with their friends. Content of the presentation; The emergence of the musical genre examined, its representative artists, the introduction of musical instruments, the design of musical instruments from waste material, listening to the music of the relevant musical genre, and introducing an artist of the musical genre that each child is researching. ·         Rhythm practice will be done with these music genres by listening to examples of Classical and Rock Music genres. ·         Dan Brown's books ''Animals Symphony'', ''Mini Mini Mualla'' and ''Elif Müziyen'' will be read. ·         The music listening chart will be examined and a mind map will be made with the children.   In February; ·   Groups researching Jazz & Blues Music and Rock and Roll music genres will share their research with their friends in the form of presentations. ·   Rhythm studies related to musical genres will be organized. ·   The music listening chart will be examined and a mind map will be made with the children. In March; ·         Groups researching pop music and Turkish Folk Music musical genres will share their research with their friends in the form of a presentation. ·         The story book titled "Aşık Veysel -Uzun İnce Bir Yoldadım" will be read. ·         Rhythm studies related to musical genres will be organized. ·         A choir will be formed with children from Turkish Folk Music pieces. ·         The music listening chart will be examined and a mind map will be made with the children. In April; ·         Groups researching Turkish Classical Music and RAP/R&B and music genres will share their research with their friends in the form of presentations. ·         The story book titled "Tanburi Cemil Bey - Cemil's Secret Concerts" will be read. ·         Rhythm studies related to musical genres will be organized. ·         A choir performance will be organized from Turkish Classical Music and Turkish Folk Music pieces. ·         The music listening chart will be examined and a mind map will be made with the children. In May; ·         World Folk Music genres will be researched and American, Irish and Caucasian folk music will be researched and research groups will share their research with their friends in the form of a presentation. Cultural values of the researched musical genres will also be mentioned. ·         Rhythm studies related to musical genres will be organized. ·         Turkish Folk and Turkish Art Music choir practice will be held. ·         A rhythm team that includes all musical genres will be created for the end of the project.   4.     Project Outputs and Results   ·         At the end of the project, a class magazine will be published with the children. The magazine will be prepared by children. The magazine will include sections on photos taken during the project and music genres. ·         "Voices from the World Fashion Show" will be organized to exhibit the products created, and the rhythm group and choir groups will exhibit their activities. ·         The designed musical instruments will be exhibited in the exhibition and children will portray the artists they choose from each musical genre. ·         A virtual gallery will be created with the works prepared in cooperation with all schools. ·         An album consisting of visuals of the activities will be created.  

 

 
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.02.2024 - Güncelleme: 29.02.2024 08:56 - Görüntülenme: 29
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
ETWİNNİNG,