ŞİİRE MERHABA

PAPATYA ÖĞLEN SINIFI PROJE TASLAĞI

Proje Adı: Şiire Merhaba

Proje Tanıtımı:

Çocuklarla birlikte şiir çalışmaları yaparak, onların soyut düşünme, Türkçe kullanım ve kendini ifade etme becerilerini desteklemek.

1-Proje yöneticisi: Sefa Mustafa UYAR

2-Projenin başlatılma gerekçeleri

Şiirlerimiz bizim milli değerlerimizdir. Şiirler bize geçmişte yaşanan olayları, bu olaylardan ders çıkarıp geleceğimize yön vermeyi öğretir. Şiir dinlemenin ve şiir okumanın bize en büyük katkısı; kelime bilgisi, ses bilgisi, nefes kontrolü, vurgu, tonlama ve diksiyon konusunda ekstra bir çabaya girmeden kendimizi geliştirmemizdir. Birçok kelimeden oluşan cümleler ve bağlaçları kullanmaya başlayan, diksiyonu en iyi geliştirebildiğimiz küçük yaş gruplarında şiir yoluyla eğitim oldukça önemlidir.

3-Projenin amacı

Gelişen teknoloji ve sanat dalları sebebiyle geri planda kalmış, hak ettiği değeri gün geçtikçe kaybeden; milletimizin duygu ve düşüncelerini asırlardır ifade eden ve günümüzde bile en iyi şekilde anlaşılmasını sağlayan sanatımız şiiri, çocukların dilinde ve kalbinde yeşertmeyi, hak ettiği değeri kazandırmak.

4-Projenin hedefleri:

·         Çocukların kelime zenginliğini arttırmak.

·         Çocuklara şairleri tanıtmak.

·         Duygu ve düşüncelerimizi geliştirerek soyut düşünme yeteneği kazanmak.

·         Çocukların kendilerini daha rahat ifade etmesini sağlamak.

5-Proje çıktıları ve başarı ölçütleri

Projenin gerçekleştirilmesi durumunda elde edilecek çıktılar:

·         Kelime haznelerine yeni kelimeler kazandırmış ve aynı zamanda birlikte öğrendiklerimizin haricinde karşılarına çıkan bilmedikleri sözcüklerin anlamıyla ilgili soru soran, merak eden, araştıran çocuklar haline gelmelerini sağlamak.

·         Süreç içerisinde şiirlerin hayatımızdaki önemini hissetmiş olmak.

Projenin hedef kitlesi: Papatya Öğlen Sınıfı

6-Projenin işleyişi:

o   Öğretmen sınıfta çocuklara ilgi çekici şiirler okuyarak çocukları şiirle tanıştırır.

o   Öğretmenin okuduğu şiirler hakkında beyin fırtınası yapıp hem dönem, hem kelime, hem de anlam açısından şiirleri incelemek.

o    Her çocuk kendi haftasında şiir okuyacaktır. Okunacak şiirler şu şekildedir;

·         UÇURTMA- RIFAT ILGAZ

·         SİN VE CAP- ALİ HAKAN DÜZ

·         TOPUM- YUSUF ZİYA ORTAÇ

·         VAR- CAHİT SITKI TARANCI

o   Okunan şiirlerle ilgili sınıfta beyin fırtınası yapılacaktır. Kelimede anlam, cümlede anlam, aktarılmak istenen duygu detaylıca konuşulur.

o   Şiirle ilgili hikaye tamamlama, şiir hakkında soru- cevap yapma, okunan şiirle ilgili resim yapma vb. çeşitli çalışmalardan okunmuş olan şiire göre seçilerek uygulanacaktır.

o   Okunan şiirdeki duyguyu karşı tarafa hangi jest ve mimiklerle daha iyi geçirilebileceği tartışılır.

o   Okunan şiirin konusuna göre hazırlanacak olan materyallere göre şiirdeki konun somutlaştırılabilmesi için çalışmalar yapılır.

7-Tahmini zaman: 21 Kasım 2022- 30 Mayıs 2023

Sefa Mustafa UYAR