T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / AVCILAR - AMBARLI SELAHATTİN VE MÜZEYYEN KAÇAKER ANAOKULU

MUCİTLER VE İCATLAR

LALE ÖĞLEN SINIFI: MUCİTLER VE İCATLAR PROJESİ

Proje Adı : Mucitler ve İcatlar

Proje Tanıtımı :  Lale Öğlen Sınıfı öğrencilerine, hayatımızda önemli bir yere sahip olan mucitlerin icatları hakkında bilgilendirmek, çocuklara bilim insanı gibi düşünmeyi göstermek ve kendilerine özgü bir icat üretmelerini sağlamak.

 

 

1-    Proje yöneticisi: Özge YILMAZ

2-    Projenin Başlatılma Gerekçeleri ve Amacı

Projenin başlatılmasındaki nedenler, gelişen ve üreten bir dünyada çocuklarımızın kendileri özgür şekilde ifade edebileceği ve özgün buluşlar ortaya koyacağı bir ortam oluşturmaktır. Kendilerine güvenmelerini, bilim insanlarını anlayarak bir yön çizmeleri başlıca nedenlerimizdir.

Projenin Amacı

 Her çocuğun içindeki potansiyele güvenerek yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmek. Bilim insanlarını özümsemek ve anlamaya çalışmalarını sağlamak. Analitik düşünce tarzını benimseyerek sorgulama yapmalarını sağlamak amacımızdır.

 

3.Projenin Hedefleri:

●       Bilim insanlarını ve icatlarını tanımalarını sağlamak

●       Kendilerine güvenerek bir icat bulmalarına yol göstermek

●       Analitik ve yaratıcı düşünme tarzını hayatları içerisinde sürekli kullanmalarını sağlamak

●       Başarılı olma ve başarı duygusunu kazandırmak ve kendini ifade etme becerisi kazandırmak

●       Proje sayesinde çocuklarımızın kendi başlarına neler başarabileceği görerek mutlu olmalarını sağlamak,

4-Proje Çıktıları ve Başarı Ölçütleri

Projenin gerçekleştirilmesi durumunda elde edilecek çıktılar:

●       Çocuklarımızın bilime ve bilim insanlarına olan merak duygusunu ortaya çıkarmak,

●       Mucitler ve icatları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayarak bilgi seviyelerini arttırmak

●       Özgün ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmek,

●       Proje sonunda yapılan icatların sergilenmesi ve velilerin süreç boyunca çocukları ile geçirdikleri kaliteli zamanın değerlendirilmesidir.

5-Projenin Hedef Kitlesi:

Lale Öğlen Sınıfı Öğrencileri

6-Tahmini Süre:

Kasım 2023- Nisan 2024

 

7-Projenin İşleyişi

·         Proje başlangıcında çocuklara icat nedir ve çevremizdeki icatlar hakkında çocuklarla sohbet edilir. Sohbet edildikten sonra bir zihin haritası çizilir.

·         Kasım ayında ulu önderimiz olan Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının çocuklar tarafından araştırılması istenir. Araştırma konusu bittikten sonra Atatürk’ün yaptığı inkılaplar ile ilgili bir şema yapılır. Çocuklardan Atatürk’ün fotoğraflarının toplanarak ortak(grup) kolaj çalışması yapılması istenir.

·         Bilim insanı Alexander Graham Bell ve icadı olan telefonun ortaya çıkısı hakkında araştırma yapma ve her çocuğun bir telefon yaparak sınıfa gelmesi sağlanır. Yaptıkları telefon ile drama çalışması yapılır.

·         Thomas Edison ‘un ampulü bulma süreci ve yaşadıkları dönem içerisindeki zorlukları çocukların araştırmalarını sağlamak. Çocuklarla birlikte ampulün yanma aşamalarını hep birlikte sınıfta uygulamalı olarak gözlemlemek.

·         Carl Benz ‘in icadı olan benzinle çalışan arabayı çocukların o dönem içerisinde nasıl yapıldığının araştırılması sağlanır. Çocukların elektrik ile çalışan bir araba tasarlamaları sağlanır.

·         Wright Kardeşlerin icadı olan motorlu uçağın nasıl yapıldığı ve hangi malzemelerin kullanıldığının araştırılması istenir. Çocuklardan birer uçak maketi yapılması istenir.

·         Philo T. Farnswort’un icadı olan Televizyonun nasıl yapıldığı ve hangi malzemelerin kullanıldığı hakkında araştırılma yapılması istenir. Grup çalışması ile maketten televizyon yapılır ve drama çalışması ile tamamlanılır.

·         Proje bitiminde son olarak çocuklardan kendilerine özgü bir icat yapmaları istenir ve bu konuda teşvik edilir. Sınıfa getirilen icatlar çocuklar tarafından arkadaşlarına sunulur.

·         Proje bitiminde tüm yapılan icatlar sergilenir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.10.2023 - Güncelleme: 10.10.2023 14:57 - Görüntülenme: 194
  Beğen | 4  kişi beğendi